Terschelling

Terschelling

Terschelling is een gemeente in de provincie Friesland en is vanuit het westen gerekend het derde bewoonde Waddeneiland van Nederland. Terschelling grenst in het noorden aan de Noordzee en in het westen aan de Waddenzee. Ten zuidwesten ligt Vlieland en ten oosten Ameland. De totale strandlengte is 30 kilometer en de totale lengte van de fietspaden is ruim 70 kilometer. Net als bij de andere Waddeneilanden is het toerisme een belangrijke bron van inkomsten op Terschelling. In het hoogseizoen heeft het eiland meer dan drie keer zoveel toeristen als in de winter. In Juni is Terschelling de jaarlijkse locatie voor het Oerol Festival. Verder kent Terschelling de zeevaartschool Willem Barentsz. Ook bevindt zich hier een kaap op het eiland: de Noordkaap.

Het eiland is in de Middeleeuwen ontstaan nadat een zandplaat met de naam De Schelling samen ging met het oostelijker gelegen eiland Wexalia. De naam Wexalia, Wuxalia of Wecsile geldt als de middeleeuwse naam voor het gebied van Oost-Terschelling. De naam werd al snel niet meer gebruikt na de middeleeuwen. Terschelling is best wel vaak naar een andere provincie overgestapt. De laatste keer gebeurde dat tijdens de tweede wereldoorlog toen gingen de eilanden Vlieland en Terschelling van de provincie Noord – Holland naar de provincie Friesland.

In de watersnoodt van 1287 had ook Terschelling veel problemen. De watersnood in 1287 word ook wel de sint. Hubertusvloed genoemd. De Waddenzee kwam toen tussen Terschelling en het vaste land van Friesland te liggen. Voordat de watersnood kwam was Terschelling te voet bereikbaar vanaf  Dijkshoorn in de provincie Friesland.

Plaats een reactie