Schiermonnikoog

Schiermonnikoog

Schiermonnikoog is vanuit het weten gerekend het  vijfde bewoonde  eiland van de Nederlandse Waddeneiland en hoort bij de provincie Friesland. Het hele eiland is een gemeente die door de toeristen geprezen word omdat het op het eiland zo rustig is. Het eiland heeft een grote inkomstenbron te danken aan de toeristen die daar elk jaar weer komen.

Schiermonnikoog is heel lang vaste land geweest dat vast zat aan de provincie Friesland. Het eiland is pas een eiland geworden doordat de watersnood van 1287 het los van het vaste land heeft gemaakt. Van de geschiedenis die er voor de middeleeuwen was is helaars niets van bekent er is wel een geschiedenis over na de middeleeuwen bekent. Schiermonnikoog een onderdeel van het Cisterciënzer klooster Claercamp uit Rinsumageest bij Dokkum, een van de kloosters in Friesland. De monniken die in dat klooster werkten en dienst deden droegen allemaal grijze pijen. Daardoor is een stukje van de naam Schiermonnikoog ontstaan want schier betekent grijs. En oog is net als het stukje ei in eiland. Om de te herinneren dat er monniken waren  op Schiermonnikoog is in 1961 een standbeeld omgericht en tentoongesteld. Het beeld is gemaakt door Martin van Waning.

Schiermonnikoog grenst aan de noordkant aan de Noordzee en in het zuiden aan de Waddenzee. Aan de westkant ligt Ameland en aan de oostkant ligt Rottumerplaat.

De mensen die van Schiermonnikoog komen spreken oorspronkelijk Schiermonnikoogs maar tegenwoordig is het Fries maar wel met een dialect. Doordat er heel veel toeristen gekomen zijn en nog veel meer andere dingen is het uiteindelijk Fries met een dialect en Nederlands geworden.

Plaats een reactie