Bekende gebouwen uit Leeuwarden

Dit is de pagina waar je bekende gebouwen van Leeuwarden kan vinden.

1. De Oldehove

2. De Achmeatoren

3. De Waag

De Oldehove

 

 De Oldehove is een bekend gebouw dat staat in Leeuwarden.

De Oldehove is een nooit af gebouwde kerk. Hij is nooit afgebouwd omdat hij scheef ging hangen. Het zou veel te riskant zijn om hem verder af te bouwen want dan zou hij omvallen door het extra gewicht. Hij moest oorspronkelijk 120  meter hoog worden maar hij is nu ongeveer 40 meter hoog geworden. De Oldehove heeft 183 treden en hij hangt op ongeveer 40 meter hoogte 2 graden uit het lood. De noordelijke- en zuidelijke muur zijn 2.36 meter dik en de oost en west muur zijn 0.60 meter dik. Hij is ontworpen door de bouwmeester Jacob van Aaken.

De Achmeatoren

De Achmeatoren is een bekend gebouw dat staat in Leeuwarden.

De Achmeatoren is 115 meter hoog en heeft 26 verdiepingen, daarmee is hij de hoogte toren van heel noord Noord-Nederland. De Achmeatoren heeft 4 liften die elk 32,4 km/h konden, maar omdat mensen misselijk werden doordat ze zo snel omhoog gingen is de snelheid met 10,8 km/h verlaagd. Hij is door de architect Abe Bonnema in 2002 ontworpen.

De Waag

 

De Waag is een bekend gebouw dat staat in Leeuwarden.

De Waag is een gebouw waar vooral vroeger veel gebeurde. Zoals handelen, wegen en meten. In de Waag werd vooral gehandeld in zuivel maar het meest in boter. Dat kwam omdat in Friesland heel veel boter geproduceerd werd. De Waag is tot in 1880 in gebruik geweest, maar nu zit er een restaurant in. In de jaren 80 is het nog een openbare bibliotheek geweest.

11 thoughts on “Bekende gebouwen uit Leeuwarden

Plaats een reactie